Hyperpigmentatie komt voor in allerlei verschillende tinten en vormen. Vaak verschijnt hyperpigmentatie op zichtbare plekken. Hierbij kun je denken aan je gezicht, maar ook aan bijvoorbeeld je handen armen decolleté of hals. Dit heeft als oorzaak dat deze plekken het vaakst in contact met de zon komen.
Hoe veroorzaakt de zon hyperpigmentatie?
Zoals we natuurlijk al langer weten is uv-straling schadelijk voor de huid. De huid maakt daarom melanine aan als een soort natuurlijke bescherming tegen de zon. Melanine is ook het stofje dat voor een bruin kleurtje zorgt na de zomer.
Wanneer de huid echter teveel wordt blootgesteld aan de zon kan er hyperpigmentatie ontstaan. Dit houdt in dat de pigmentcellen in de huid toenemen of dat het pigment toeneemt maar het aantal cellen gelijk blijft. Dit pigment wordt dan via uitlopers van de cellen doorgegeven aan de omgelegen huidcellen.
Vallen pigmentvlekken gelijk op?
Pigmentvlekken zijn niet altijd direct zichtbaar nadat je in de zon gelegen hebt. Vaak is dit een jarenlang proces en worden de vlekken zichtbaar met andere kenmerken van huidveroudering. De zon kan bestaande pigmentvlekken wel direct verergeren en bijvoorbeeld donkerder van kleur of groter maken.
Andere boosdoeners
Naast uv-straling en natuurlijke huidveroudering kan hyperpigmentatie ook ontstaan door andere factoren. Hieronder de grootste boosdoeners.
Hormonale veranderingen (zwangerschapsmasker)
Hormonen zoals progesteron en oestrogeen kunnen aanzetten tot de aanmaak van pigment. Met name door de pil of door een zwangerschap kunnen hormonen veranderen. Maar liefst 90(!) procent van alle zwangere vrouwen heeft last van dit probleem. Plekjes ontstaan dan op de kin, bovenlip en jukbeenderen.
Niet voor niets worden deze plekjes bij zwangere vrouwen een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. In de meeste gevallen trekt een zwangerschapsmasker vanzelf weg in de eerste maanden na de bevalling. Om een zwangerschapsmasker zo veel mogelijk te voorkomen raden we aan dagelijks een goede beschermingsfactor te gebruiken en sterke zon te vermijden.
Huidbeschadiging door acne
Na beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne start de huid een proces om zich te herstellen. Hoewel het ontstaan nog niet helemaal bekend is, staat het vast dat bij dit herstel allerlei stofjes vrijkomen. Als bijwerking van deze stofjes wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd. De huidafwijking is dan wel hersteld, maar vaak blijf je achter met donkere littekens.
Hoe verwijder je hyperpigmentatie?
Het beste kan je hyperpigmentatie zo veel mogelijk proberen te voorkomen door je dagelijks goed te beschermen tegen UV-straling. Dit kan je doen door een goede zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken of een dagcrème met SPF-factor.
(Hyper)pigmentatie behandelen
Hormonale verandering, overmatige blootstelling aan uv-stralen, huidveroudering of na acne; in al deze gevallen is hyperpigmentatie meestal goed te behandelen.
Fruitzuurpeeling
Een manier om van hyperpigmentatie af te komen is door een professionele behandeling. Bijvoorbeeld door een chemische- of fruitzuurpeeling. Bij zo’n peelingbehandeling wordt gebruikt gemaakt van verschillende (fruit) zuren en andere ingrediënten die de aanmaak van pigment stoppen en hyperpigmentatie verminderen. Een peelingbehandeling pakt ook gelijk rimpels en oneffenheden aan.
ESTER C
Een fruitzuurpeeling bestaat uit kleine moleculen waarmee tot diep in de huid kan worden doorgedrongen. De Ester C behandeling biedt verschillende peelings aan afhankelijk van het huidtype. De peeling voor vermindering van hyperpigmentatie bestaat uit 13% amandelzuur en 2 % salicylzuur en 1% ascorbinezuur. Amandelzuur (13%) is een zacht zuur dat overmatig pigment van het huidoppervlak verwijdert. Ook werkt het zuur diep door in de huid om de productie van pigment af te remmen. Salicylzuur (2%) is een BHA en zorgt voor de verwijdering van dode huidcellen, egalisering van de huid en reinigt de poriën. Ascorbinezuur is een vorm van vitamine C die zorgt voor een oplichtend effect.
Deze peeling kan in het geval van overmatig pigment opgevolgd worden door het Ester C Brightening Mask. Een masker wat door de krachtige werking alleen in de salon mag worden gebruikt. Het Brightening Mask bevat een verlichtend complex met ascorbinezuur (vitamine C), retinol (vitamine A) en melkzuur.
Een andere geschikte peeling ter behandeling van hyperpigmentatie is een peeling met melkzuur. De NUTRI PEPTIDE behandeling biedt een combinatie van 16% melkzuur, glycolzuur en salicylzuur.
Hyperpigmentatie crème?
Ook voor thuis is er een speciale crème die helpt tegen hyperpigmentatie. De anti-aging Skin Whitening Cream bevat een verlichtend complex van vitamine C, resveratrol en Hentowhite. Resveratrol is in deze crème in kleine micro-capsules ingebracht om het actieve ingrediënt zoveel mogelijk te beschermen. Het verlichtende complex werkt direct op het tyrosinase-enzyme, wat verantwoordelijk is voor de aanmaak van pigment. Het fijne aan deze crème is dat die gewoon thuis te gebruiken is voor een langdurig effect. Behalve voor het gezicht is deze ook geschikt voor gebruik op de bovenkant van handen en de hals. Let op! Gebruik overdag altijd in combinatie met een zonbescherming!
Ook de NUTRI PEPTIDE 10% Lactic Cream, NUTRI PEPTIDE 10% Glycolic Cream en de Xminerals Advanced Anti-Aging cream met 5% niacinamide zijn goede keuzes wanneer je hyperpigmentatie wil tegengaan.
Ingrediënten die hyperpigmentatie tegengaan
Voor het overzicht zetten we nog even alle ingrediënten voor het afremmen van hyperpigmentatie op een rijtje.
- Resveratrol: een krachtige antioxidant bekend om zijn vermogen om de aanmaak van pigment af te remmen.
- Retinol (vitamine A): vermogen om de pigmentcellen regelmatiger over de huid te verspreiden.
- Ascorbinezuur (vitamine C): een krachtige antioxidant die de werking van het enzym tyrosinase tegengaat.
- Amandelzuur (AHA): Bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken, melasma en hyperpigmentatie.
- Melkzuur: zorgt voor een oplichtend effect
- Hentowhite: geeft uitstekende resultaten op het verminderen van donker pigment, de aanmaak hiervan en het bleken van de huid.
- Niacinamide: vitamine B3 is werkzaam in een concentratie vanaf 4% tegen pigmentatie en verkleuring van de huid door zonneschade.
Ten slotte
Ten slotte, omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, herhalen we nog eens ons belangrijkste advies:
- Vermijd overmatige blootstelling aan de zon
- Gebruik altijd een (dag)crème die jouw huid voldoende beschermt tegen schadelijke UV- stralen. De schade door de zon zie je weliswaar niet altijd gelijk, maar het kan op elk moment en zeker op latere leeftijd toch weer opspelen
- De beste resultaten worden daarbij behaald door de juiste thuisproducten te combineren met een peeling(kuur) in de salon. Bijkomend voordeel is dat een peelingbehandeling ook gelijk rimpels en andere oneffenheden aanpakt!
Kan jouw huid een oppepper gebruiken met een huidverbeterende peeling of peelingkuur?
Voor hyperpigmentatie maar ook voor (acne) littekens, grove poriën en als algehele anti-aging behandeling is een ESTER C kuur te doen. Door de verschillende peelings is deze behandeling inzetbaar voor ieder huidtype, ook de gevoelige huid. Wil je daarbij de vochtbalans van de huid op peil brengen dan is ook de Nutri-Peptide behandeling een aanrader.
Informeer bij een huidspecialist bij jou in de buurt voor de mogelijkheden!
*Een fruitzuurpeeling is enkel te reserveren in de herfst of het winter- of lenteseizoen.