Zoeken
10% KORTING OP HELE ASSORTIMENT
BLACKFRIDAY10%

Wat is een peeling en waarom kan je niet zonder? (9 verschillende peelings)

Geschreven door
Elyane
Hoe goed je je huid ook verzorgt met dergelijke cremètjes, en misschien wel een wekelijks gezichtsscrub, de huid heeft soms een net iets grondigere aanpak nodig. Niet alleen de huidcellen verzorgen maar ook af en toe de bezem erin en alle oude/dode huidcellen verwijderen. Voor veel mensen klinkt de term 'chemische peeling' als iets engs, maar eigenlijk is dit juist iets wat iedereen zou moeten doen!

Inhoud - Wat is een peeling en waarom kan je niet zonder? (9 verschillende peelings)

Wat is een peeling?

Een peeling is te vergelijken met het grondig scrubben van je gezicht. Het doel is dode huidcellen verwijderen van het gezicht. Een peeling bestaat in sommige gevallen net als scrub uit fijne korreltjes en is bedoelt om de huid te verjongen of te verbeteren.
Bij een cosmetische peeling wordt gebruik gemaakt van bepaalde enzymen en zuren om de huid te exfoliëren. De oude, oppervlakkige huidcellen worden verwijderd en er komen nieuwe, jonge huidcellen voor terug. Op deze manier wordt een frissere, helderdere en jeugdigere huid zichtbaar. Met als resultaat een egaal en zacht uiterlijk.

Weetje

Wist je dat het woord peeling afkomstig is van het engelse woord Peels, wat letterlijk vertaald ‘schillen’ betekent!

Verschillende peelings

Iedereen heeft een andere huid en iedereen heeft een persoonlijk effecten wens van de peeling. Het is dan ook meer dan logisch dat je verschillende peelings hebt. Je hebt milde tot juist diepe peelings. De dieptewerking wordt bepaald door het zuur die de peeling bevat. De diverse zuren bepalen ook de functie van de peeling. Juist omdat er zoveel verschillende peelings zijn, is het belangrijk dat je goed uitzoekt welke peeling voor jou de beste is. Ik zet er alvast een paar voor je op een rijtje.

AHA-Peelings

Een Glycolische peeling, is een diepe peeling. Dat wil zeggen dat deze peeling diep de huid doordringt. Dit komt omdat de glycolzuur kleine en compacte moleculen bevat, waardoor het diep de huidlagen door kan dringen. Zo sterven de dode huidcellen af. Dit kan voor een verouderde huid een mooie glans als effect hebben! Ook zorgt deze peeling voor een gladde huid.

Om ouderdom tegen te gaan, is het belangrijk dat je het proces van de celvernieuwing te stimuleren. Een welbekend product in de beautywereld die dit proces stimuleert is amandelzuur. Amandelzuur lost de de dode huidcellen op.

Ook versterkt het het collageen in de huid. Het collageen is een lijm vormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel. Dit houd de huid jong en strak. Amandelzuur verzacht de fijne lijntjes in het gezicht. Mocht je dus een anti-aging peeling willen proberen, dan is de amandelzuur peeling wat voor jou!

De melkzuur peeling behoort tot de lichtere peelings. Sommige peelings kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen bij mensen met een gevoelige huid. De melkzuur peeling kan dan een goede vervanger zijn. Goed opgelet dus als je een gevoelige huid hebt!
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden bevat melkzuur in 9 van de 10 gevallen geen lactose/ melk. Het wordt vooral bij niet zuivelproducten gewonnen uit plantaardige suikeroplossingen. Melkzuur penetreert de huid niet zo diep als sommige andere zuren, maar zorgt toch voor een stralend effect! Een goede bijkomstigheid van melkzuur is dat het een NMF (natuurlijke moisturizer) is en de droge huid hydrateert!

BHA-peeling

De Beta peeling is perfect voor mensen die last hebben van acne en puistjes. De bekendste BHA is salicylzuur. Dit zuur heeft een vetoplossende werking en reinigt de poriën. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.

Salicylzuur heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen waardoor puistjes en acne tegen worden gegaan!

Andere peelings

  • Retinol peeling

Retinoïnezuur is een retinoïde, een vitamine A-zuur. Dit type gezichtspeeling wordt veelal uitgevoerd bij een plastisch chirurg of een dermatoloog in een medische omgeving. De retinoïde-peeling is een diepere peeling dan de beta-hydroxyzuurpeeling en wordt gebruikt om zowel littekens als rimpels en pigmentatieproblemen te verwijderen.

Vitamine A stimuleert de groei van huidcellen. Door de kleine molecules van retinol, kan het product doordringen tot in de diepere huidlagen. Omdat dit is waar je levende cellen zijn, stimuleert retinol het proces van de groei van nieuwe huidcellen.

Weetje

In Europa mag een crème voor thuisgebruik maximaal 1% retinol bevatten. De Xminerals 24-hour Retinolcrème bevat 0,98% retinol.

  • TCA peeling

TCA komt van de engelse term ‘Chemical peel trichloroacetic acid’. Dit is letterlijk vertaald ‘Trichloorazijnzuur’. TCA is een sterke chemische peeling die alleen in beperkte concentratie kan worden toegediend.

Het bijzondere van deze peeling is dat je het niet alleen voor je gezicht, maar ook voor je hals, decolleté, handen en benen gebruikt. Dit is omdat Trichloorazijnzuur goed helpt tegen pigmentvlekken. Je zou deze peeling zelfs kunnen gebruiken voor uitsluitend de plekjes op je lichaam.

  • Jessner peeling

De Jessner peeling maakt gebruik van een specifieke combinatie zuren.

Deze peeling werkt tegen acne en donkere vlekjes in het gezicht. Ook ouderdomsvlekken kunnen door deze peeling verminderd worden.

Weetje

Wist je dat de Jessner peeling bedacht is door de Duits-/Amerikaanse dermatoloog Dr. Jessner in de 40-er jaren.

  • Peelings voor thuisgebruik en peelingcrèmes

Peelings met verschillende zuren kan je ook toevoegen in je huidverzorging thuis. Natuurlijk wel in een lagere concentratie dan in de kliniek gebruikt wordt.
Behalve dat je huid egaler wordt, heeft het ook een positief effect wanneer je hierna een professionele peelingbehandeling ondergaat. Je huid wordt dan als het ware voorbereid voor een diepere peeling.
Je kan kiezen voor een peelingcrème of een peeling reiniger.

Persoonlijke favoriet!

Nu je al deze peelings voorbij hebt zien komen, snap ik dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Uit eigen ervaring raad ik de melkzuur peeling aan. Deze voelt ontspannen aan op de huid en is niet zo heftig voor een eerste keer, al helemaal als je niet goed weet wat voor een huid je hebt. De peeling geeft een prachtige glow en kent nagenoeg geen down-time. Hij kan dus mooi voorafgaand aan een feestje of speciale gelegenheid.

Tips

Weet je niet zeker welke peeling goed is voor jouw huidprobleem? Je kan altijd een persoonlijk advies vragen bij je beautysalon!

Veel gestelde vragen

Is het veilig om een peeling thuis te gebruiken?

Er zijn verschillende peelings die je zelf thuis kan gebruiken 1 tot 2 keer per week. Dit is een hele mooie aanvulling op je skincare routine waar je huid echt van op kan knappen.
Een professionele peeling (kuur) met hoge percentages zuren kan je beter niet mee experimenteren thuis. Dit kan ernstige en onherstelbare schade aan je huid veroorzaken.

Welke peeling moet ik gebruiken?

Milde Gezichtspeeling verwijdt huidcellen

Uiteraard is dit heel persoonlijk! Wil je een iets mildere peeling, dan raad ik je Gentle Peeling Cream van Xminerals aan. Dit is een milde peeling die gebruik maakt van verschillende AHAs en Salycylzuur (een BHA). Deze peeling breng je aan als een nachtcrème en doet ‘s nachts zijn werk. Mijn eigen favoriet is de Soft peeling van Xminerals. Ik voel meteen verschil na het gebruik en mijn nachtcrème trekt veel makkelijker in!

Peeling gebruiken voor of na het douchen?

Een peeling kan je het beste na het douchen doen. Het wordt namelijk afgeraden meteen, maar vooral te heet te gaan douchen na de peeling.

‘s Ochtends of ‘s avonds een peeling gebruiken?

Een peeling kan je het beste in de avond gebruiken. In de nacht herstelt de huid namelijk. Het proces van nieuwe huidcellen aanmaken gaat in de nacht sneller. Het is dus zonde om een deel nieuwe huidcellen er af te peelen. Deze heb je minder in de avond! Ook is je huid na een peeling gevoeliger voor de zon, nog een reden om een peeling ´s avonds in te zetten.

Hoe vaak moet je een peeling gebruiken?

Hoe vaak een peeling te gebruiken verschilt per peeling. Meestal staat dit heel duidelijk in de bijsluiter en soms zelfs op het product zelf. Uit eigen ervaring zou ik het niet vaker dan 1 a 2 keer in de week doen.

Welke verzorging gebruik ik na een peeling?

– Behandel de huid met zorg, ga bijvoorbeeld niet scrubben of boenen met een washandje.
– Ga zo min mogelijk naar buiten om de zon te vermijden.
– Gebruik een goede zonbescherming en herhaal smeren bij blootstelling aan de zon.
– Volg verdere instructies van de schoonheidsspecialist.

Gerelateerde producten

Het beste resultaat wordt altijd behaald door professionele behandelingen te combineren met passende thuisverzorging. 

Dit vind je vast ook leuk

(COPY) Facebook-cover 851x315 px (1)
Heb ik een gevoelige huid? Ontdek het hier! (En leuke weetjes)
Skin,Care,And,Women,Cosmetology.,Woman,Rubbing,Cream,,Skincare,Beauty
Wat is het microbioom van de huid en hoe houd je het in balans?
Facebook-cover 851x315 px
"Waarom Vitamine C in je Skincare Routine?"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (4)
5 Redenen Waarom Jouw Huid Xminerals Verdient
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (3)
"5 Huidtips voor de Zomer"
(COPY) (COPY) Facebook-post 940x788 px (2)
"Wat zijn Ceramiden en Waarom Gebruiken in je Huidverzorging?"

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *