Waarom zonnebrand overdatum kan raken
Niet alleen eten, maar producten, en zo ook zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum. Zonnebrandcrème heeft net als bij eten ingrediënten die niet meer goed zijn na de houdbaarheidsdatum.
Zo zit er in zonnebrandcrème SPF. SPF, ook wel Sun Protection Factor is een beschermingsfactor voor de huid tegen schadelijke uv-stralen.
De SPF in zonnebrandcrème kan minder effectief worden als hij niet meer goed is. Dit kan de kans op zon verbranding, beschadiging door de zon zoals bruine vlekken en verhoogd risico op huidkanker betekenen. Eigenlijk ben je dan dus aan het smeren voor niks en verbrand je nog sneller, omdat je wel het idee hebt dat je smeert!
4 manieren
1. Houdbaarheidsdatum
De meeste zonnebrandcrèmes bevatten een vervaldatum, een datum die aangeeft wanneer deze crème niet langer effectief is. Gooi daarom de zonnebrandcrème weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Als je zonnebrandcrème koopt die geen houdbaarheidsdatum heeft (wat tegenwoordig zelden voorkomt), schrijf dan de aankoopdatum op de fles zodra je deze gekocht hebt. Gooi de fles weg drie jaar na aankoop. De meeste zonnebrandcrèmes zijn namelijk 3 jaar geldig.
Let op! Eenmaal geopend is je zonnebrandcrème minder lang goed doordat het oxidatieproces versneld.
2. Geur van je zonnebrandcrème
Als je zonnebrandcrème weeïg begint te ruiken, een beetje muffig en raar, is het tijd om je zonnebrand weg te gooien. Los van het feit dat de lekkere zomerse geur die vrijkomt als je je zonnebrandcrème opent een grote illusie is, werkt de crème ook niet meer effectief.
Meestal is een onaangename geur een teken dat de zonnebrandcrème besmet is met bacteriën. Als je de fles met vuile handen vastpakt of regelmatig aan lucht blootstelt, kunnen er deeltjes in de crème kruipen en zo kan in de loop van de tijd je zonnebrandcrème niet meer bruikbaar zijn.
3. Textuur van je zonnebrandcrème
Vaak wordt een te oude zonnebrandcrème wateriger of kan het gaan klonteren. Een zonnebrandcrime die over de datum is, heeft de neiging om zijn volume te scheiden, soms met sedimentatie op de bodem van de fles. Daarom merk je in dit geval, bij de eerste keer knijpen in je fles een dunnere consistentie. Alle die dikke textuur zal zich waarschijnlijk op de bodem bevinden. De ingrediënten, zoals ook SPF die je moet beschermen tegen zonneschade, kan dus ook op de bodem van je fles liggen, waardoor je geen bescherming opsmeert.
Een goede zonnebrandcrème heeft volledig goede textuur.
4. Verkleuring van je zonnebrandcrème
Het is misschien gemakkelijker te zien met een lotion dan met een spray, maar als je een gele of bruine tint op je zonnebrandcrème ziet, kun je waarschijnlijk beter de fles weggooien. Als er natuurlijk geen bruinings elementen in zitten en het dus geen verkleuring is maar de oorspronkelijke kleur.
Die gelige verkleuring treedt meestal op als gevolg van oxidatie in de loop van de tijd. Dit betekend ook wel het moment dat de zonnebrandcrème vaker wordt blootgesteld aan lucht en zonlicht.
Tips
Hoe bewaar ik zonnebrand het best?
- Bewaar de zonnebrandcrème gesloten in de schaduw.
- Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
- Bewaar de zonnebrandcrème thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de ijskast.
- Bewaar het middel op een donkere, vocht vrije plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.
Volg je ons al op Instagram?: Mineralskincosmetics